Sektori podržani Merom 3 su sektori prerade i marketinga mleka, mesa, jaja, ribe, voća, povrća, grožđa, žitarica i industrijskog bilja.
Pored opštih uslova koje smo pomenuli, neophodno je da podnosilac zahteva ispuni i specifične uslove koji se razlikuju zavisno od sektora.
SEKTOR MLEKA
- Postojeći ili novi objekat* mora biti upisan u Registar odobrenih objekata za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla;
- Objekat mora imati utvrđen dnevni kapacitet za preradu mleka:
- Od 3.000 do 100.000 litara kravljeg mleka;
- Od 500 do 5.000 litara ovčijeg i/ili kozjeg mleka.
SEKTOR MESA
- Postojeći ili novi objekat* mora biti upisan u Registar odobrenih objekata za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla;
- Ako je podnosilac zahteva klanica, mora imati utvrđen minimalni kapacitet klanja: 10 goveda ili 50 svinja ili 50 ovaca ili 500 ćurki/gusaka ili 5.000 jedinki živine na dan;
- Ako je podnosilac zahteva postrojenje za sečenje mesa, prihvatljivi primaoci su preduzeća sa minimalnim kapacitetom sečenja od 500 kg dnevno;
- Ako je podnosilac zahteva postrojenje za proizvodnju usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i mehanički separisanog mesa, prihvatljivi primaoci su preduzeća sa minimalnim kapacitetom prerade od 500 kg dnevno.
SEKTOR VOĆA I POVRĆA
- Postojeći ili novi objekat* mora biti upisan u Centralni registar objekata;
- Preduzeća sa prihvatljivim ulaganjima većim od 50.000 evra.
SEKTOR PRERADE JAJA
- Postojeći ili novi objekat* mora biti upisan u Registar odobrenih objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo, ili novi objekat mora biti upisan u Registar odobrenih objekata na kraju investicije;
- Objekti moraju biti upisani u Registar odobrenih objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.
SEKTOR PRERADE GROŽĐA
- Podnosilac zahteva mora biti upisan u Vinogradarski registar u skladu sa zakonom kojim se uređuje vino i u Registru proizvođača grožđa mora imati upisano grožđe vinskih sorti;
- Podnosilac zahteva takođe mora biti upisan u Vinarski registar u skladu sa zakonom kojim se uređuje vino;
- Utvrđen maksimalno mogući kapacitet godišnje proizvodnje vina treba biti između 20.000 i 1.000.000 litara.
SEKTOR PRERADE ŽITARICA I INDUSTRIJSKOG BILJA
- Postojeći ili novi objekat* mora biti upisan u Centralni registar objekata;
- U slučaju prerađivača semena, moraju biti upisani u Registar prerađivača semena u skladu sa Zakonom o semenu;
- Minimalna vrednost investicije: 50.000 evra.
SEKTOR PRERADE RIBE
- Postojeći ili novi objekat* mora biti upisan u Registar odobrenih objekata u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo;
- Minimalni kapacitet za preradu ribe mora biti veći od 200 kg ribe na dan.
* Misli se na slučaj kada je predmet zahteva ulaganje u izgradnju novog objekta pa je podrazumevano da će novi objekt biti upisan u Registar odobrenih objekata po završetku investicije.